19 Mayıs 2012 Cumartesi

Sağlıklı Ve Güzel Olmanın Altın Kuralları

Sağlıklı ve güzel olmak için 10 altın kural
Güzel ve sağlıklı olmak birbirini bütünleyen vazgeçilmez ikili. Ve bu ikili cazibeye sahip olmak için beslenme şeklinizi revize etmelisiniz. Nasıl besleniyor, neler yiyorsanız; sonuçlar hayatınızın içinde, görünümü yüzünüzde ve dış görünüşünüzde imajınızı bütünlüyor. Tırnaklarınızın şekli, gözünüzün parlaklığı saçlarınızın güçlü yapısında beslenme başrol oyuncunuz.

1- Beslenme hayatınızın içinde yaşama değer katan sosyal ve kültürel yapıyla olgunlaşan çok önemli bir ihtiyacımız. Yemek yerken; rahat olun, yavaş yiyin, iyi çiğneyin, damak tadına odaklanın, mutlu olun. Böylece yemek yerken, beslenme sırasında enzim ve hormonlarınınız dengeli ve uyum içinde olsun ki sonuç güzelleşin.

2- Beslenmenizi revize edin, sevmediğiniz şimdiye kadar hiç yemediğiniz sebze, meyve çeşitlerini gözden geçirin. Şimdi bu konuyu masaya yatırın, acaba hangilerini yiyebilirim? Hangisi kabul edilebilirim?

Beslenme çeşitliliğini arttırmak ve yemek seçme huyumuzu en aza indirmek metabolizmamızı canlandırır ve yağ yakma kapasitesini arttırır.

3- Aşırı beslenip sürekli bir şeyler yeme eğilimindeyseniz. Önce Sabah öğlen akşam sağlıklı ve dengeli sebze, et, ekmek, yoğurt, salata içeren bir beslenme şekli uygulayın. Aldığınız kalori miktarını yavaş yavaş dengeli bir şekilde azaltın.

4- Yemekleriniz ne çok yağlı, ne de tamamen yağsız olsun. Yağı tamamen kesmek vücudunuzun enerji dengesini bozar. Zaman içinde bir takım sağlık problemlerine zemin hazırlar. Saç, tırnak, ve gözlerinizde enerjik bir görünüm için; Süt yoğurt peynir gibi süt ürünlerinin normal yağlı olanlarını tercih edin. Salatalarınıza zeytinyağı kullanın. Yemeklerinizde zeytinyağı ile birlikte ayçiçekyağı (= soya yağı = mısırözü yağı) kullanın.

5- Kısa sürede çok hızı ve fazla kilo verdiren diyetlerden şiddetle uzak durun. Tek gıda diyetleri, şok diyetler, detokslar iradenizi çok zorlayıp psikolojinizde hasarlar verir. Ayrıca bu tür uygulamalar; aşırı ve hızlı saç dökülmesi yaptığı gibi cildinizde de ciddi deformasyonlar oluşturabilir.

6- Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanın, hep o şekilde düşünerek beslenmeye özen gösterin.

7- Gün içinde beslenmeniz de her zaman taze meyve olsun.

8- Her öğünde mutlaka çiğ sebze tüketin.

9- Öğlen veya akşam yemeklerinde pişmiş sebze yemekleri yemeye özen gösterin.

10- Egzersiz yapın. Ne kadar hareketli olursanız; o kadar sağlıklı, enerjik, canlı olur ve öyle görünürsünüz.
NİL ŞAHİN GÜRHAN  

18 Mayıs 2012 Cuma

Kısa Sürede Zayıflatan Küçük İpuçları


Kısa sürede zayıflatan 7 ipucu
Zayıflamak için küçük düzenlemeler, kilo vermek isteyenler için aslında büyük adımlardır.

Kilolu olmaktan bıktınız mı? Yaralanabileceğiniz pek çok zayıflama programı var fakat bazıları etkili olurken bazıları hiç işe yaramıyor. Zayıflamak için küçük düzenlemeler, kilo vermek isteyenler için aslında büyük adımlardır. Karmaşık şeyleri uygulamak her zaman daha zahmetlidir.

1.Karbonhidratlarla ilgili kafanız mı karışık? Aralarındaki farklılıkları bilmek çok önemlidir.

Her karbonhidrat aynı değildir. Taze meyvelerde, sebzelerde, işlenmemiş tahıllarda, bakliyatlarda bulunan karbonhidratlar sizi tok tutarken aynı zamanda iştahınızı da keser. Eğer televizyon seyrederken zararlı şekerlemeleriniz sizi çağırıyorsa önce sizin için yararlı olan besinleri tüketirseniz iştahınızın nasıl kesildiğine siz bile şaşıracaksınız!

2.Yüksek kalorili besin tüketiminizi takip edin.

Vücudunuza günlük beslenme tarzınızdaki değişikliğe uyum sağlaması için yeterince zaman tanımazsanız yaptığınız diyetin zararlı etkileri olabilir. Aldığınız kalori miktarını vücudunuzu alıştıra alıştıra azaltın. Her gün doğru miktarda kalori aldığınızda yaşınıza ve boyunuza uygun olan kiloya erişebilirsiniz.

3.Sağlıklı beslenmek kilo vermenize yardımcı olur.

Şekerli ve yağlı besinleri azaltın, daha fazla meyve ve sebze tüketmeye gayret edin. İşlenmiş beyaz ekmek yerine tam tahıllı ürünleri tercik edin. Tatlandırılmış içecekler yerine su ve süt tüketin.

4.Ne yediğinizin ve ne zaman yediğinizin farkında mısınız?

Ne yediğinizin farkında olmalısınız. Abur cuburu ve çok işlenmiş yiyecekleri tamamen kesmelisiniz. Besleyici ara öğünleriniz olmalı Sık sık ve az az yemek önemlidir. Bu yöntem sindirimi ve metabolizmayı hızlandırır, aşırı acıkmayı önler.

5.Meyveler iştahınızı keser. Alıştığınız beslenme tarzında yeterince meyve ve sebze yoksa bu zorlayıcı olabilir.

Karbonhidrat ağırlıklı bir kahvaltıdansa (mısır gevreği, yulaf, ekmek vs.)neden kahvaltıyı atlayıp midenizi doldurup iştahınızı kesen doğanın mucizeleriyle- taze meyvelerle doldurmayasınız? Dört ila on dakika boyunca taze meyveleri bütün olarak yemeye dikkat edin. Deneyin ve görün. İştahınızın kesildiğini ve acıkmanızın geciktiğini göreceksiniz.

6. Vücudunuz küçük öğünleri daha rahat sindirebilir. Öğününüz fazla dolu olduğunda fazlalık olan kısım yağ olarak depolanır.

Protein bakımından zengin olan besinler metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakmak için proteinli besinler tüketin.

7.Bol su için. Su önemlidir, çünkü vücudumuzu doldurur ve kilo vermemize yardımcı olur.

Günde 8-10 bardak su içilmesi önerilir. Bu, vücuttan toksinleri ve yağı atmak için gereklidir.

17 Mayıs 2012 Perşembe

Ballı Gliserinli Doğan Cilt Temizleme Maskesi

Ballı Gliserinli Doğal Cilt Temizleme Maskesi
Eşit ölçüde bal, gliserin ve buğday unu iyice karıştırılır. Üzerine bir az ılık su eklenip sürülebilir maske kıvamına getirilir. Yüz ve boyuna sürülür. 

Maske ciltte 20 dakika bekletildikten sonra yıkanarak durulanır.

Bu maske yüzü derinlemesine temizleyip, cildin tazelenmesini sağlar.

12 Mayıs 2012 Cumartesi

Yoğurt Maskesi Ne Kadar Sıklıkla Yapılmalı


Yoğurt Maskeleri Ne Sıklıkla Yapılır
Yoğurt maskesinin en güzel özelliği; cildi nemlendirmesi ve temizlemesidir. Sadece yoğurdu ciltimizin tümüne ya da sadece yüzümüze uygulayarak bakım yapabiliriz. Yoğurdu cildimize sürerek 20 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayarak iyice durulayalım. Cidinizin yumuşacık ve pırıl prıl olduğunu göreceğiz.

Yoğurt maskesi haftada bir defa yapılabilir. Ancak cildi çok kuru ve nemsiz olanlar haftada iki defa yoğurt maskesi yapabilirler.  

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Bacaklar Nasıl Zayıflar Bacak İnceltme Hareketleri


Bacaklar Nasıl Zayıflar
Kalın ve selülitli bacaklar yazın hiç de güzel görünmeyecek etek ve şort altında. Yaza da kısa bir süre kaldı diyebiliriz. Şimdi harakete geçmemiz gerekiyor ki yazın kendimize güvenli olalım ve bacaklarımızı utanmadan eteklerimizi şortlarımızı giyelim.

Sımsıkı, biçimli ve güzel bacaklar için ne yapmamız gerekiyor ? İlla spor mu yapmalıyız ?

Eğer spor yapıyorsanız ve kaslı bir vücudunuz varsa bisikletten uzak durun. Bunun yerine haftada 3-5 kere düz bir zeminde 40-60 dakikalık koşu ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Daha ince bir görünüme kavuşmak için haftada iki kere kasları esneten yoga ya da pilates egzersizi uygulayabilirsiniz.

Zayıf bir vücudunuz varsa
Spor yapmıyorsanız ve zayıfsanız, kaslarınızı güçlendirmek için haftada 3-5 kere 40 – 60 dakika kadar koşu, bisiklet gibi egzresizlerle vücudun alt kısmını çalıştırın. Bu rutine normalde yapmadığınız eğimli zeminde koşmayı da ekleyebilirsiniz. Haftada iki kere, bacak kaslarını çalıştıran 30 dakikalık ağırlık çalışması yapın.

Kiloluysanız
Yağ ve kas yakmayı hedefliyorsanız çapraz egzersizler yapmalısınız. 40-60 dakikalık farklı kardiyo egzersizleri uygulayın. Örneğin Pazartesi günü bisiklete binin, Çarşamba günü koşun, Cuma günü ise hızlı yürüyün. Haftada iki kere dönüşümlü olarak arada dinlenmeden ağırlık kaldırın. Diz kırarak çömelme egzersizlerini de çalışma programınıza ekleyin ve kendinizi biraz daha zorlayın. Çeşitlilik arttıkça kaslarınız daha güçlenecektir.

Bacaklarınızı iyi yana açarak öne, arkaya ve yana doğru 45 derecelik bir açıyla hareket ettirin. Dinlenmeden çömelme, sıçrama hareketleri yapın. Haftada 3 kere birer saat bu hareketleri yapmanın yanı sıra uzun ve hızlı yürüyüşler yapın. Beslenmenize dikkat edin.

4 Mayıs 2012 Cuma

Günde Kaç Kalori Almalıyız


Günde kaç kalori almak gerekir?
Öncelikle, dengeli bir beslenme programı uygulayarak vücudunuzdaki her bir kilo için 20 kalori almalısınız. Buna, günlük aktivite durumunuza göre 400-700 kalori daha eklemelisiniz. Mesela 65 kiloda aktif bir kadın günlük olarak 1800-2000 kalori alması gerekir.

Bu kişi haftada yarım ile bir kilo vermek istediğinde, günlük kalori miktarını 500 kalori azaltması lazım. Eğer daha kalıcı ve sağlıklı kilo çözümleri istiyorsanız, diyet yaparken günlük kalori miktarından 250 kalori indirin ve 250 kaloriyi yaktıracak kadar da egzersiz yapın.

İşte Aspirinle Selülit Giderme Formülü

İşte aspirinle selülit giderme formülü:
-10 limonun suyu
-20 aspirin
-limonun suyu kadar susam yağı

Bütün bu malzemeleri cam bir şişe içerisinde iyice karıştırın.sorunlu bölgelere iyice sürün, biraz emdikten sonra yarım saat sorunlu bölgeleri çalıştıracak şekilde spor yapın ya da yürüyün. 2 hafta içinde farkı göreceksiniz. Hatta ilk hafta başlayacak değişim.

Bunun yanı sıra; her gün 1 saat yürüyecek olursanız daha güzel ve pürüzsüz bacaklara sahip olabilirsiniz.
Bacaklarımın incelmesini sağlamak için ne yapmalıyım?
Bunu yapmanın en hızlı ve etkili yolu, yüksek miktarda karbonhidrat ve az miktarda yağ içeren bir diyet uygulamaktır.

1- Günlük aldığınız yağ miktarını günde 30 grama düşürün.
2- Bu 30 gramın en fazla 10 gramı doymuş yağ olsun.
3- Yemeden önce etlerde bulunan yağı iyice ayıklayın.
4- Bol meyve ve sebze yiyin.
5- Esmer ekmek, makarna, pilav, fasulye ve tahıl gibi karmaşık karbonhidratları tercih edin.
6- Egzersiz sağlıklıdır. Ama abartılı yapmanız, istediğinizin tam tersi bir etki yaratacaktır.

Kalın bacaklardan muzdarip pek çok kadın, soluğu spor salonlarında alarak, bu problemlerini egzersizle çözme yoluna giderler. Ancak bu çoğu zaman, bacakları inceltmek yerine kalınlaştırır. Bu nedenle egzersizi abartmadan ama düzenli olarak yaparak, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeye konsantre olun.
Unutmayın: Bacaklarınızı inceltebilirsiniz.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Bacak Ve Baldır Zayıflatmak İnceltmek İçin Bunları Yapın


Bacak Ve Baldır Zayıflatmak İnceltmek İçin Bunları Yapın
Hangi bayan güzel bacaklara sahip olmak istemez ki.? Bayan estetiğinin vazgeçilmez öğesidir düzgün bacaklar. Bayanlar zayıflama egzersizlerine devam ederken bacak iç ve dış bölgesi için de inceltici hareketler yapmak istemektedirler. Aşağıda güzel ve ince bacaklara sahip olmamız için egzersizler ve tavsiyeler bulunmakta. Bir de Suna Dumankaya’dan kolay ve harika bir selülit giderici formül öğrendim. Hemen aktarıyorum, hadi buyrun arkadaşlar…

bck1
Bu hareket; Bacakları ve kalçayı güçlendirir. Önemli miktarda kalori harcamaya yardımcı olur.
Uygulama: Ayakta dik durun. Bacaklarınızı yana doğru açın. Kalçanızı mümkün olduğunca geriye doğru atarak dizlerinizi bükün.
Egzersizi yaparken:
- uzağınızdaki bir sandalyeye oturmaya çalıştığınızı hayal edin,
- kalçanızı diz hizasına kadar getirmeye çalışın,
- dizlerinizi öne doğru çıkarmayın,
- harekete başlarken soluk alın, bitirirken verin.

bck2
Faydası: Bacakların ön kısmını güçlendirir.
Uygulama: Ayakta dik durun. Bir bacağınızı öne alın. Arkadaki bacağınızı dizinizi bükerek kalça hizasına kadar öne doğru kaldırın. Her seri sonunda bacak değiştirin.
Egzersizi yaparken:
- öndeki bacağınızı hafifçe bükülü tutun,
- dizinizi kalça hizasından daha yukarı kaldırmaya çalışmayın.

bck3
Faydası: Bacakların ön kısmını güçlendirir.
Uygulama: Ayakta dik durun. Bir bacağınızı, hafifçe tekme atar gibi öne doğru uzatın. Her seri sonunda bacak değiştirin.
Egzersizi yaparken:
- havadaki bacağınızı yere paralel ve kalça hizasında tutun,
- seriyi tamamlamadan ayağınızı yere koymayın,
- arkaya doğru eğilmeyin.

bck4
Faydası: Bacakların arka kısmını güçlendirir.
Uygulama: Ayakta dik durun. Vücudunuzu hafifçe öne doğru eğin. Bir bacağınızı dizden bükerek arkaya, kalça hizasına dek kaldırın. Her seri sonunda bacak değiştirin.
Egzersizi yaparken:
- hareket sonrası ayağınızı yere koyarken parmak uçlarınıza basın,
- bacağınızı kalçanıza değecekmiş gibi çekin,
- omurlara binen yükü hafifletmek için ellerinizi bir duvara dayayarak destek alabilirsiniz.

bck5
Faydası: Bacakların iç kısmını güçlendirir.
Uygulama: Yanlamasına uzanın. Üstte kalan bacağınızı bükün, altta kalanı yukarı doğru kaldırın. Her seri sonunda bacak değiştirin.
Egzersizi yaparken:
- sırtınızı dik tutun,
- bacağınızı çok yukarı kaldırmaya çalışmayın,
Not: Tüm bu hareketleri 3 x 10 set olarak yapabilirsiniz.
Güzellik uzmanı Suna Dumankaya selülit noktasında selülitleri yok etmek için harika bir tarif sundu bizlere.


2 Mayıs 2012 Çarşamba

Vajina Yıkanır Mı


VAJİNA YIKANIR MI?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Recep Akdur, Döl yolu yıkama (vaginal doushing) ile ilgili bir açıklama yaptı. Yaptığı araştırmada 18 yaş üstü kadınların yarısından fazlasının döl yolu yıkama alışkanlığının olduğunu tespit eden Akdur, bu alışkanlığın kansere varıncaya kadar çok ağır hastalıklara yol açtığını anlattı. Akdur, döl yolunun temizlenmesi için yapılması gerekenleri de anlattı.

İşte Akdur'un araştırması ve önerileri:

-Yaptığımız araştırmalara göre Türkiye’de 18 yaş üstü kadınların yarısından fazlasının döl yolu yıkama alışkanlığı var
- Bu gelenek anne ve diğer büyüklerden öğrenilerek nesilden nesile aktarılıyor
- Bu geleneğin amacı; hamileliği önlemek, akıntı, rahatsızlık ve koku gidermek .
- Hangi amaçla yıkanır ise yıkansın döl yolunun yıkanması hem amacına hizmet etmiyor hem de üreme organları iltihabından dış gebeliğe ve hatta kansere kadar varan çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Türkiye ve benzeri ülkelerde döl yolunu yıkama alışkanlığı çok yaygın. Araştırmalarımız, Türkiye’deki 18 yaş üstü kadınların % 50- 60 kadarının çok sık aralıklarla döl yolunu yıkadığını gösteriyor. Bu gelenek anne ve diğer büyüklerden öğreniliyor, böylece nesilden nesile aktarılarak varlığını sürdürüyor.

Döl yolunu yıkayanların büyük çoğunluğu yıkamada yalnızca basınçlı veya basınçsız su, ya da sabun ve su kullanıyor. Çok az bir kısmı ise, bu amaçla satılan içine çeşitli kimyasallar ve parfüm katılmış olan hazır çözeltileri kullanıyorlar.

Kadınlar genellikle cinsel birleşmeden sonra, ban­yo veya boy abdesti sırasında, adet görme sonrasında,bazı cinsel organ şikayetleri olduğunda veya tuvalet sonrasında cinsel organlarını yıkıyorlar. Yıkamaya gerekçe olarak birçok neden ileri sürülüyor. Bunların başında cinsel ilişkiden sonra temizlenmek, hamile kalmamak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak geliyor. Bunların hepsi yanlış bilgilenmeye dayanıyor. Çünkü döl yolunu yıkamak bu amaçların hiçbirine hizmet etmiyor. Aksine döl yolunu yıkamak birçok sağlık sorununa neden oluyor.

YIKAMAK İŞE YARAMIYOR
Birçok kadın cinsel ilişkiden sonra döl yolunu suyla yıkamanın gebeliği önlediğine, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruduğuna inanıyor ve bu amaçla her cinsel ilişkiden sonra döl yolunu yıkıyor. Oysa bunlar tamamen yanlış bilgi. Çünkü döl yolunu yıkamanın hem gebeliği hem de cinsel yolla geçen hastalıkları önlemedeki etkisi çok zayıf. İstemsiz gebeliklerin çoğunda bu tür etkisiz yolla korunma yatıyor. Cinsel birleşme sırasında erkeğin boşalmasından birkaç saniye sonra spermler rahime geçiyor ve döl yolunu yıkamak bu spermleri etkilemiyor. Aynı şekilde cinsel yolla bulaşan mikroplar da cinsel birleşmeden çok kısa bir süre sonra döl yolu hücrelerine tutunuyor. Dolayısı ile de döl yolunu yıkamanın gebeliği önleme anlamında da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme anlamında da etkisi yok denecek kadar az. Buna karşılık kendisini getridiği sağlık sorunları daha ciddi sonuçlara yol açıyor.

Başka bir anlatımla gebeliği ve bulaşıcı hastalıkları önlemek için döl yatağını su ile yıkamadan medet uman kadınlar, hem bunlardan korunamıyor hem de döl yolunu yıkamanın sakıncalarına maruz kalıyorlar. Hamile kalmak istemeyenler, böyle sakıncalı ve etkisiz bir yola baş vuracaklarına etkili ve sağlıklı bir yöntem kullanmalıdır. Bu amaçla aile hekimlerine baş vurmaları omların yardımını almaları daha yerinde olur. En azından kondom kullanmak hem bulaşıcı hastalık hem de gebelikten korunmak için çok daha emin ve sakıncasız bir yol.

Kadınlardan bazıları adet kanamasından sonra döl yolununda kalan kanı temizlemek için, döl yolunu yıkıyorlar. Bu döl yolunu yıkamanın en zararlı olanı,. Çünkü adet kanaması sırasında, kanın rahimden boşalabilmesi için rahim ağzı da açık oluyor . Dolayısı ile döl yoluna verilen sudaki mikroplar rahim içine kadar ulaşarak daha tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor.

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEMELİ
Döl yatağı yıkamanın diğer nedenlerinden biri de döl yolu akıntılardan ve kokularından arınmak. Bu da çok zararlı bir yıkama zamanı ve gerekçesi. Çünkü döl yolu akıntısı ya da kötü koku var ise, burada iltihap var demektir bu durumda döl yolunu yıkanmak daha da sakıncalıdır. İltahabı yayar ve ağırlaştırır. Bu durumda döl yatağını yıkamaktan çare ummak yerine gecikmeden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Döl yolu temizliği amacı ile satılan eriyikler hekim önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Döl yolunu temizlemenin en güvenli yolu onun kendi kendini temizlemesine fırsat verilmesidir.

Hangi amaçla olur ise olsun döl yolunun su veya başka bir sıvı ile yıkanması döl yolunun kimyasal yapı ve dengesini bozuyor. Döl yolunun kimyasal yapısı ise bulaşıcı hastalıklar açısından son derece önemlidir. Bu yapı bozululur ve döl yolunun kendi kendini koruma meknizması bozulmuş oluyor. Buna ilaveten döl yolu yıkama sırasında buraya mikrop taşınmış oluyor. Bu iki faktör birleşince döl yolunun iltihaplanması kolaylaşmış hatta kaçınılmaz oluyor. Bu iltihap rahim ağzı ve içine hatta tüplere ulaşarak çok ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Tüm araştırmalar sık sık veya düzenli olarak döl yolunu yıkayan kadınlarda üreme organları iltihaplarının %70-80 oranında daha sık görüldüğünü gösteriyor. Düzenli. Bu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmez ise hayati tehlike yaratabiliyor ve kısırlığa neden olabiliyor.

Döl yolunu yıkamanın sakıncası saadece enfeksiyon ya da istemsiz gebelik ile de sınırlı değil. Döl yolunu uzun yıllar ve sık sık yıkayanlarda rahim ağzı(serviks) kanseri oluşumunun daha sık olduğu biliniyor. Bu nedenle de kadınlar her ne nedenle olursa olsun döl yataklarını yıkamamalıdırlar.
Prof.Dr.Recep Akdur
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı

1 Mayıs 2012 Salı

Yavaş Yemek Yemek İştahı Kapatır Zayıflamamızı Sağlar



İştahı Bastırmak İçin Neler Yapmalıyız

Beyin 20 dakika sonra tokluk hissini algıladığı için yavaş yemek yenmeli. Yağlı, şekerli yiyecekler tercih edilmemeli. Diğer yiyeceklere göre daha çabuk tüketilir ve yağa dönüşürler.

Az az sık sık yemek kan şekerini dengeler ve açlık hissini baskılar. Yemekten önce büyük bir bardak su içilmeli. Açlık hissedildiğinde iki bardak su içilmesi ve 10 dakika beklenmesi ile açlık hissi azalır.

Yemek ve salatalarda elma sirkesi kullanılmalı Bol bol yeşil yapraklı sebzeler yenmeli. Kalorisi az olan sebze içeriğindeki posa ile tokluk hissini artırır. Yemek ve salatalarda iyotlu tuz kullanılmalı Protein insulin seviyesini azalttığı, insulin azalması da açlık hissini azalttığı için beslenme programında hem bitkisel kaynaklı (mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya) hem de hayvansal kaynaklı (kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yumurta, yoğurt, süt, peynir) yiyecekler bulunmalı.  

Dyt. Özlem Sert Aydın www.ozlemsert.com

Son Yazılar