25 Haziran 2013 Salı

Diyet Kuralları Değişti Günde 6 Öğün Yerine 2 Öğün Yemek Daha Sağlıklı

Diyet Kuralları Değişti Günde 6 Öğün Yerine 2 Öğün Yemek Daha Sağlıklı
Diyet konusunda yapılan son araştırmalar, beslenmede doğru bildiğimiz bazı kuralların değişeceğini gösteriyor. Günde 6 öğün yemek yemenin kilo almayı tetiklediği, 2 öğün yemek yemenin ise daha sağlıklı olduğu bildiriliyor. 

Az az sık sık yendiğinde, vücuda sürekli şeker girişi olduğu için bu durum pankreastan sürekli insülin salınımına neden oluyor. İnsülin anabolizan yani yağ depolayıcı bir hormondur. İnsülinin bu şekilde yüksek olması kişinin daha çabuk acıkmasına neden oluyor. Yenilen yiyeceğin içindeki şeker daha çabuk yağ dokusuna depolanıyor. Aynı zamanda kişi metabolizmam çalışsın diye sık sık yemem gerekiyor düşüncesinde olduğundan daha o öğünü yerken bir sonraki öğünün hayalini kuruyor ve ister istemez daha çok yemek düşünmeye başlıyor. Bu durumda kişinin iştahı açılıyor ve bir sonraki öğünü daha çok yemeye başlıyor.

Oysa yemek fizyolojik bir ihtiyaçtır. Nasıl ki, uykumuz geldiğinde uyuyoruz, tuvalet ihtiyacımız geldiğinde tuvalete gidiyoruz, üşüdüğümüzde daha kalın giyiniyoruz, yemeyi de acıktığımızda yememiz gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, açlığı çok ertelememek. Eğer açlığımızı çok ertelersek bir sonraki öğünü çok fazla yeriz. Son yapılan araştırmalarda günde iki öğün yemenin insan vücudu için daha uygun olduğu düşünülüyor.

Eski çağlarda elektrik olmadığı için insanın da kendini gün ışığına göre programladığını biliyoruz, sabahın ilk ışıkları ile güne başlanıyordu ve güneş battığında gün bitiyordu. Durum böyle olunca akşam yemeği saatleri uzamıyordu. Vücudun gece ve gündüz hormonları dengeli bir şekilde çalışıyordu. Aynı zamanda hareketlilik de olduğu için o dönemlerde kilo problemi ile karşılaşmıyorduk. O dönemlerde sabah yemekleri saat 9-10 gibi akşam yemekleri de 16-18 arasında yeniyordu. Günümüzde ise uzun çalışma saatleri nedeni ile bu yeme düzenini oturtamaz isek, günde en fazla dört öğünle kendimizi sınırlamamız gerekiyor. Özellikle de ikindi ve akşam yemeğinin yeri de değişebilir. Yani ikindiyi ana öğün gibi yapıp akşam yemeğini ara öğün kıvamında tutabilmek en iyi beslenme biçimi olabilecektir.

21 Haziran 2013 Cuma

Ekmek Yiyerek Zayıflayın

 Ekmek Yiyerek Zayıflayın 
Yıllardan beri birçok insan rejime başladığında, ilk yaptıkları şey ekmeği kesmek oluyordu. Yemeğin yanında ekmek yenmediğinde, vücut enerji kaynağı olarak daha çok ekmeğin içindeki glikozu kullandığı için ve bu eksik alındığı için karbonhidrat eksikliğini kişi, aşerme tarzında diğer karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklere karşı, karşı koyulamaz bir yeme atağı geçirebiliyordu. Öreğin diyete başlıyordu hiç ekmek yemiyordu. Diyetin 5. gün kendisini 1 tencere makarna veya 1 kilo baklava yerken bulabiliyordu. Bir kez böyle bir yeme atağı geçirdiği zaman işin ucunu bırakıyordu ve iki kat geri kilo alıyordu.

Artık en temel besin maddemiz olan ekmekten korkmuyoruz. Özellikle pilav, makarna, börek, tatlılar gibi yiyecekler yerine ana yemeğin yanına alınan bir-iki dilim ekmek hem kişiyi daha çok doyuruyor hem de vücudun temel yakıtından mahrum kalınmadığı için sonrasında yaşanılan yeme atakları daha az görülüyor. Ekmek pilav ve makarna ile kıyasladığında yağ içermediği için daha düşük bir kaloriye sahip. Ekmek yerken porsiyon kontrolü yapmak daha kolay ve ekmek kişiyi daha uzun süre tok tutuyor.

19 Haziran 2013 Çarşamba

Mucize Diyetin Sırları

Mucize Diyetin Sırları
1 – Dolabınızda hafif şeyler bulundurun.
Siz zayıflamak istiyorsanız, ilk olarak dolabınızı zayıflatmalısınız. Tam yağlı ürünler yerine, light ürünleri tercih etmeniz günlük 200 kalori daha az almanızı sağlayacaktır.
2 - Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği tüketin.
Tam tahıl ekmeğinin kalori miktarı, beyaz ekmekten çok farklı olmasa da sağlamış olduğu tokluk süresinin uzun olması en önemli avantajdır.
3 – Düzenli uyuyun
Belirli saatte uyumak ve uyanmak, vücut saatinizin düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Bu durum metabolizma hızınızın düşme tehlikesini ortadan kaldırır. Gün içerisinde uyumak (özellikle dolu mide ile) ise metabolizma hızınızda ciddi düşüşlere neden olabilir.
4 – Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın.
Kahvaltısız başlanılan günü kaybedilmiş bir gün olarak düşünebiliriz. Özellikle uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltı yapmak metabolizma hızının düzenli olarak çalışmasını sağlar.
5 – Kahvaltıda doğru seçimler yapın
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bu sebeple tüketilen besinlerin içeriğine dikkat etmek gerekir. Peynir, ekmek, domates, salatalık, yeşillik, 4-5 zeytin ve yumurta en sağlıklı kahvaltı öğünüdür. Reçel, kakao kreması, bal ve kaymak gibi besinleri tüketmek hem fazla enerji almanızı hem de kilo vermenizi zorlaştıracaktır.
6 – Atıştırmalıkları unutmayın.
Zayıflamak için atıştırmalıklar şarttır. Önemli olan doğru zamanda doğru atıştırmalık seçimleridir. Şekerli besinler, kek, pasta, çikolata gibi besinler yerine kuruyemişler, kuru meyveler, ekmek, peynir, yoğurt, ayran ve meyveleri tercih edebilirsiniz.
7 – Öğle yemeğinde proteinli yiyecekleri tercih edin.
Kırmızı et ve beyaz eti öğle yemeğinde tercih etmeniz gün boyunca daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Lif içeriğinin fazla olması ve midede uzun süre kalması nedeni ile akşam yemeklerinde et ve türevlerini mümkün olduğunca tüketmekten kaçınmalısınız.
8 – Bağırsak çalıştırıcı besinler tüketin.
Kilo kaybının düzenli olarak sağlanması için bağırsakların iyi çalışması gerekir. Bağırsak sisteminde olabilecek hasarlar kilo vermenizi anında durdurur. Bu sıkıntıları yaşamamak için bağırsak hızlandırıcı gün kurusu, kuru siyah üzüm, kuru incir ve yaban mersini tüketmelisiniz.
9 – Hareketsizlikten kaçının.
Sağlıklı beslenme gibi egzersizde belirli bir süreç olarak görülmemelidir. Hayatın her anında olması gereken egzersiz için ayırabilecek zamanınız yoksa en mantıklı seçim daha fazla yürümektir.
10 – Hazır besinlere dikkat edin.
Hazır besin tüketimimiz her geçen gün artmaktadır. Bu kadar çok çeşit arasından kendiniz için doğru olan ürünü seçebilmek için etiket okuma bilgisi şarttır. Ürünlerin üzerinde yer alan light, yarım yağlı, yağsız, şekersiz gibi ibarelerin ne anlama geldiğini bilmek, besinlerin içeriğindeki yağ, protein, karbonhidrat, şeker miktarlarını incelemek doğru besin seçimi açısından önemlidir.
11 – Alışverişe tok karnına çıkın.
Uzun süre aç kaldığınızda tüketmiş olduğunuz besinin miktarı ve içeriği artmaktadır. Aynı şekilde aç karnına alışverişe gittiğinizde özellikle şekerli besinlere daha fazla yönelirsiniz. Bunu engellemek için tok mide ile alışverişe gitmelisiniz.
12 – Öğünde protein kaynağı bulundurun
Özellikle ana öğünlerde herhangi bir protein kaynağının bulunması kilo verme hızınızı arttıracaktır. Sebze yemeklerinin yanında yoğurt, ayran veya cacık tüketilmelidir. Eğer ana öğünde sadece salata tüketeceksek içerisine peynir, tavuk veya balık eklenmelidir.
13 – Posalı besinleri tercih edin.
Posa içeriği yüksek olan besinleri tüketmek daha uzun süre tokluk sağlayacağı için daha az besin tüketimini sağlayacaktır. Sebze, kurubaklagil, salata, tam tahıllı ekmek, meyve tüketimine özen göstermelisiniz.
14 – Aynı besin tüketiminden kaçının.
Tek bir besin ile zayıflamaya çalışmak hem diyette başarısızlığa hem de vitamin ve mineral yetersizliklerine neden olacaktır. Sadece bir besini tüketmek, kısa bir zaman sonra diyetin sizin için işkence haline dönüşmesine neden olacaktır. Sonuç yine başarılamayan diyet deneyimi
15 – Light ürünlere aldanmayın.
Light ürünler kalorisiz değildir. Bu ürünleri normalden fazla tüketmek kilo vermek yerine daha fazla kilo almanıza neden olabilir.
16 – Yemekten önce su için.
Yemeklerden önce su içmek mide hacmini doldurur ve öğünde daha az besin tüketmenizi sağlar. Öğün öncesi içilen 1-2 bardak su, yemek anında 100-150 kalori daha az almanızı sağlar.
17 – Hergün tartılmayın.
Diyette başarıyı yakalamak için uzun bir zaman gerekir. Her gün tartıya çıkıp kilo vermeyi beklemek bazen hayal kırıklıklarına neden olabilir. Haftanın belirli bir günü, aç karnına ve aynı kıyafet ile tartılmak daha doğru bir seçim olacaktır.
18 – Tarçın ile tatlı isteğinizi bastırın.
Tarçın tüketmek tatlı isteğini bastırmanın en kolay yoludur. Kan şekerini dengeleyen tarçını çayın, yoğurdun veya salatanın içine ekleyebilirsiniz.
19 – Günde 1.000 adım atın.
Spor yapma şansınız yoksa Dünya Sağlık Örgütünün önerisi günde 10000 adım atmanızdır. Fazla hareketin her zaman için yapacağınız diyeti desteklediğini unutmayın ve harekete geçin.
20 -Yumurtanın tokluk sağladığını unutmayın.
Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa mümkün olduğunca sabah kahvaltılarında yumurta tüketmeye özen gösterin. Yumurta hem en kaliteli protein kaynağı olması hem de tokluk sağlaması kolay kilo vermenizi sağlayacaktır.
21 – Ekmeksiz diyet yapmayın.
Ekmeksiz yapılan diyetler genelde başarısızlık ile sonlanır. Ekmeğin içerisindeki maya sinir sistemini rahatlatması nedeni ile daha rahat diyet yapmanızı sağlayacaktır. Ekmek tüketmediğinizde, sinir sisteminiz bundan etkilenecek ve diyetiniz olumsuz sonuçlanacaktır.

14 Haziran 2013 Cuma

Sağlıklı Zayıflamanın 10 Altın Kuralı Nedir

Sağlıklı Zayıflamanın 10 Altın Kuralı Nedir
  •  Her sabah uyanınca ilk iş 2 büyük bardak oda sıcaklığında su içeceğiz.
  •  Gün içinde en az 3 litre su bitirmiş olacağız. Suya isteğe göre taze limon suyu veya elma sirkesi ekleyebiliriz.
  •  Yemeklerle birlikte kesinlikle su içmeyeceğiz. Yemeklerden yarım saat önce bırakacağız ve 1 saat sonra tekrar başlayacağız.
  •  Her gün 3 poşet karbonat, 1 çay kaşığı Himalaya Tuzunu suya eritip içeceğiz. Her bir poşet karbonat (5 gram) bir bardağa. Bir çay kaşığı tuz da yine başka bir bardağa konulacak. Zamanları bize kalmış. Yeter ki her gün alalım.
  •  Zayıflama kurumuzu yaparken siyah çay, kahve, kola, alkol, gazlı içecekler, hazır kutu meyve suyu içmeyeceğiz. Bu çok önemli.
  •   En büyük öğünümüzü sabah 11.00 ile öğleden sonra 4.00 arası yiyeceğiz.
  •  Güneş batınca çorba dışında bir şey yemeyeceğiz. Sebze çorbası ve mercimek çorbası olabilir.
  •  Zayıflama kurumuz suresince süt, peynir, yoğurt, yumurta ve tavuk tüketmeyeceğiz.
  •   Ve ekmek 11.00 – 16.00 dışındaki saatlerde ekmek yemeyeceğiz. Bu saatlerde de muhakkak kızartılmış ve beyaz ekmek dışındakiler tüketilecek.
  •  Her gün açık havada en az 30 dakika yürüyeceğiz. Park, koru, deniz kenarı tercihimiz.

Not: Kaç kilo vermek istiyorsanız bunu 3 ile çarpın. Bu 10 kuralı tam olarak yaparak, o kadar gün sonunda sağlıklı bir şekilde vereceksiniz. Örneğin; üç kilo vermek istiyorsanız, dokuz gün uygulamalısınız.

6 Haziran 2013 Perşembe

Karnı Düzleştirmenin Zayıflatmanın Göbeği Eritmenin Yolları

Karnı Düzleştirmenin Zayıflatmanın Göbeği Eritmenin Yolları
  • Duruşunuza düzeltin dik durun ve dik yürüyün.
  • Karın kaslarıyla birlikte vücudun diğer bölümlerini de çalıştırın.
  •  Kanoda oturur pozisyonda kürek çekme hareketini yapın.
  • Yemenize dikkat edin, düzenli beslenin, aşırı yemek yemeyin.
  • Makik ve şınav çekerek kaslarınızı çalıştırın
  • Çok kısa sürede dümdüz bir karın kasına sahip olamazsınız. Sabırı olun ve karın kaslarını çalıştıran hareketleri hergün bıkmadan yapın.

2 Haziran 2013 Pazar

Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız 50 Altın Kural


Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız 50 Altın Kural
1. Zayıflamak için elinizde yeterli nedenler olsun ve düşence olarak kendinizi buna hazırlayın.
2. Zayıf günlerinizden bir fotoğrafınızı mutfağınıza asın.
3. Lokmalar arasında yarım Dakika kadar ara vermeye çalışın.
4. Kesinlikle aç karnına alışverişe gitmeyin.
5. Televizyon izlerken ya da kitap okurken bir şey atıştırmayın.
6. Her öğünde sadece bir porsiyon yiyin.
7. yemekten sonra hemen dişlerinizi fırçalayın.
8. Kendinize "Karnım gerçekten aç mı?' sorusunu sorun.
9. Isırdığınız her lokmanın tadını almaya çalışın.
10. Yürüyen merdivenler ve asansörler yerine merdivenleri tercih edin.
11. Yürüyüşlerinizi yemekten sonra yapın.
12. Aperatif olarak bir şeyler içmek istediğinizde sadece Domates Suyu için.
13. Sebze yemeklerinin üzerine dökeceğiniz sosları Suyla hazırlayın.
14. Meyve sularını yarı yarıya maden suyuyla karıştırıp öyle için.
15. Ayakta yeme yerine, oturarak yemeyi tercih edin.
16. Yemeğin dozunu fazla kaçırırsanız ertesi Gün küçük bir diyet uygulayın.
17. Izgara yapacağınız eti yağlamak yerine soslayın.
18. Her öğünden önce yulaflı bir şeyler atıştırın.
19. Diyet ya da light içecekleri tercih edin.
20. Abur cubur yerine küçük taneli meyvelere yönelin.
21. Her lokmanızı 20 kere çiğneyin.
22. açlık hissettiğinizde şekersiz bile olsa sakız çiğnemeyin.
23. Açlık hissettiğinizde evden dışarı çıkmaya çalışın.
24. Açlık hissettiğinizde ince bir dilim salatalık yiyin.
25. Kendinize vanilyalı, meyve Sulu buzlar hazırlayın.
26. Davetlere gitmeden önce yağsız küçük bir yoğurt yiyin.
27. Peynir iştah keser, miktarına dikkat ederek yemek öncesi yiyebilirsiniz.
28. Yatarken kesinlikle ağzınıza şeker atmayın.
29. Bitki özlü çaylar için.
30. Her öğünden önce bir bardak maden suyuna Limon sıkıp için.
31. Sevdiğiniz şeyleri küçük porsiyonlar halinde hazırlayın.
32. Öğünler arasında kilo aldırmayacak bir sebze ya da meyve yiyebilirsiniz.
33. Öğün saatlerinize uymaya çalışın.
34. O öğünde ne kadar yiyecekseniz o kadar pişirin.
35. Her zaman küçük tabaklar kullanın.
36. Canınız pasta yemek isterse 20 dakika beklemeye çalışın.
37. Aynanın önünde çıplak olarak kendinizi inceleyin.
38. Akşam yemeklerinizi mutlaka hafif yiyin.
39. Kalorisi az mönüler bulunduran restoranlara gidin.
40. Haşladığınız sebzelerin suyunu için.
41. Meyve ve sebze ağırlıklı diyetleri tercih edin.
42. Et ve balığı Alüminyum folyo içinde pişirin.
43. Haftanın bir gününü meyve Günü ilan edin.
44. Haftanın bir gününü Pirinç günü olarak değerlendirin.
45. Besinleri mümkün olduğunca ince doğrayın.
46. Bir hafta içinde yediğiniz her şeyi not edin.
47. Öğleden sonra iki tane katı yumurta yiyin.
48. Yemekten önce bir elma yiyin.
49. Çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini bir süre ağzınızda tutun.
50. Zayıflamayı keyifli hale getirecek ödüller belirleyin.

Son Yazılar