18 Eylül 2011 Pazar

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır Dukan Diyeti Hakkında Merak Edilenler



Dukan Diyeti Hakkında Merak Edilenler
Tüm dünyada sırasıyla popüler hale gelen Atkins, Scarsdale, Montignac, Weight Wachers gibi diyetlerden sonra Dukan diyeti günümüzün popüler diyetleri arasında yerini aldı. Dukan diyetinin temeli son 30 yıldır bilinen düşük karbonhidrat tüketimine dayanıyor. Tüm diyet uzmanlarının bildiği, bazılarının uyguladığı bazı uzmanların ise karşı çıktığı bu diyet programı birbirini izleyen 4 evreden oluşuyor.

Atak Dönemi

Bu dönemi, saf protein dönemi olarak da adlandırabiliriz. Protein açısından en zengin besinler bu dönemde kullanılır. Temeli sınırsız protein tüketimi ile vücutta bulunan mevcut yağ depolarının kullanılmasına dayanır. Dana, sığır eti biftek, fileto, kıyma, tavuk, hindi, balıklar, deniz ürünleri, yumurta, yağsız süt, 1.5 kaşık yulaf kepeği bu dönemde kullanılabilecek besinler arasındadır. Kuzu eti bu diyette yer almaz. Bu dönemde en az 1.5 litre su içilmelidir. Atak döneminin süresi 1-10 gün arasında değişir.

Seyir Dönemi

Dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki dönemden oluşur. Protein+sebze ve saf protein diyetine kilo sabitlenene kadar devam edilmelidir. Tüm pişmiş ve pişmemiş sebzelerin eklendiği dönemdir. 28 farklı sebzeyi ızgara ya da haşlama olarak diyetinize ekleyebilirsiniz. Domates, salatalık, turp, kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, mantar, patlıcan, kabak, biber, her türlü yeşillikler. Bu dönemde nişasta içeren patates, pirinç, mısır, bezelye, nohut, fasulye, mercimek gibi gıdalar tamamen yasaklanır. Bu dönem hedeflenen kiloya kadar aralıksız olarak sürdürülür.

Güçlendirme Dönemi

Bu dönemde protein ve sebzeleri istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Diyetinize 1 porsiyon meyve, 1-2 porsiyon ekmek (beyaz ekmek yerine çavdar, tam tahıllı ya da kepekli ekmek tercih edilmek koşuluyla), 40 gr peynir ekleyebilirsiniz. Haftada 1-2 günü makarna gibi karbonhidratlı bir yiyeceği ödül olarak tüketebilirsiniz. Güçlendirme döneminin süresi kiloya bağlı olarak hesaplanmalı ve uygulanmalıdır. Verilen her 1 kilo için 10 gün olacak şekilde diyetinize devam etmelisiniz. Örneğin, diyete başladığınızdan beri 15 kilo verdiyseniz 15x10 =150 gün diyete devam etmeniz gerekmektedir.

Koruma Dönemi

Artık diyet dönemini tamamlayıp normal yaşamınıza döndünüz, asıl tehlike burada başlıyor. Sınırlamalar kalktı. Bu dönemde yapmanız gereken bugüne kadar öğrendiklerinizi tüm hayatınıza yaymanız ve uygulamanızdır. 1/7 kuralı ile yaşamaya başlayacaksınız. Haftanın 6 günü istediğiniz gibi besleniyor, seçeceğiniz 1 günde saf protein diyeti uyguluyorsunuz. Seçtiğiniz günün her hafta aynı gün olmasına özellikle dikkat ediyorsunuz.

Dukan Diyeti Esnasında Görülebilen Komplikasyonlar

1) İlk iki gün boyunca yorgunluk ve halsizlik hissi olabilir. Bu nedenle ağır egzersizlerden kaçınılmalı.

2) Ağız kokusu ve ağız kuruluğu saf protein alınan ilk günlerde ortaya çıkabilir. Özellikle idrarda keton cisimciklerinin yıkımına bağlı olarak kötü koku oluşabilir.

3) Dördüncü günden sonra kabızlık ortaya çıkabilir.

Dukan diyetinin, özel diyet uygulamak zorunda olanlara, şeker ve kalp hastalarına, kolesterol sorunu olanlara uygulanmadığını unutmayın! Hürriyet

Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Son Yazılar