2 Mayıs 2012 Çarşamba

Vajina Yıkanır Mı


VAJİNA YIKANIR MI?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Recep Akdur, Döl yolu yıkama (vaginal doushing) ile ilgili bir açıklama yaptı. Yaptığı araştırmada 18 yaş üstü kadınların yarısından fazlasının döl yolu yıkama alışkanlığının olduğunu tespit eden Akdur, bu alışkanlığın kansere varıncaya kadar çok ağır hastalıklara yol açtığını anlattı. Akdur, döl yolunun temizlenmesi için yapılması gerekenleri de anlattı.

İşte Akdur'un araştırması ve önerileri:

-Yaptığımız araştırmalara göre Türkiye’de 18 yaş üstü kadınların yarısından fazlasının döl yolu yıkama alışkanlığı var
- Bu gelenek anne ve diğer büyüklerden öğrenilerek nesilden nesile aktarılıyor
- Bu geleneğin amacı; hamileliği önlemek, akıntı, rahatsızlık ve koku gidermek .
- Hangi amaçla yıkanır ise yıkansın döl yolunun yıkanması hem amacına hizmet etmiyor hem de üreme organları iltihabından dış gebeliğe ve hatta kansere kadar varan çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Türkiye ve benzeri ülkelerde döl yolunu yıkama alışkanlığı çok yaygın. Araştırmalarımız, Türkiye’deki 18 yaş üstü kadınların % 50- 60 kadarının çok sık aralıklarla döl yolunu yıkadığını gösteriyor. Bu gelenek anne ve diğer büyüklerden öğreniliyor, böylece nesilden nesile aktarılarak varlığını sürdürüyor.

Döl yolunu yıkayanların büyük çoğunluğu yıkamada yalnızca basınçlı veya basınçsız su, ya da sabun ve su kullanıyor. Çok az bir kısmı ise, bu amaçla satılan içine çeşitli kimyasallar ve parfüm katılmış olan hazır çözeltileri kullanıyorlar.

Kadınlar genellikle cinsel birleşmeden sonra, ban­yo veya boy abdesti sırasında, adet görme sonrasında,bazı cinsel organ şikayetleri olduğunda veya tuvalet sonrasında cinsel organlarını yıkıyorlar. Yıkamaya gerekçe olarak birçok neden ileri sürülüyor. Bunların başında cinsel ilişkiden sonra temizlenmek, hamile kalmamak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak geliyor. Bunların hepsi yanlış bilgilenmeye dayanıyor. Çünkü döl yolunu yıkamak bu amaçların hiçbirine hizmet etmiyor. Aksine döl yolunu yıkamak birçok sağlık sorununa neden oluyor.

YIKAMAK İŞE YARAMIYOR
Birçok kadın cinsel ilişkiden sonra döl yolunu suyla yıkamanın gebeliği önlediğine, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruduğuna inanıyor ve bu amaçla her cinsel ilişkiden sonra döl yolunu yıkıyor. Oysa bunlar tamamen yanlış bilgi. Çünkü döl yolunu yıkamanın hem gebeliği hem de cinsel yolla geçen hastalıkları önlemedeki etkisi çok zayıf. İstemsiz gebeliklerin çoğunda bu tür etkisiz yolla korunma yatıyor. Cinsel birleşme sırasında erkeğin boşalmasından birkaç saniye sonra spermler rahime geçiyor ve döl yolunu yıkamak bu spermleri etkilemiyor. Aynı şekilde cinsel yolla bulaşan mikroplar da cinsel birleşmeden çok kısa bir süre sonra döl yolu hücrelerine tutunuyor. Dolayısı ile de döl yolunu yıkamanın gebeliği önleme anlamında da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme anlamında da etkisi yok denecek kadar az. Buna karşılık kendisini getridiği sağlık sorunları daha ciddi sonuçlara yol açıyor.

Başka bir anlatımla gebeliği ve bulaşıcı hastalıkları önlemek için döl yatağını su ile yıkamadan medet uman kadınlar, hem bunlardan korunamıyor hem de döl yolunu yıkamanın sakıncalarına maruz kalıyorlar. Hamile kalmak istemeyenler, böyle sakıncalı ve etkisiz bir yola baş vuracaklarına etkili ve sağlıklı bir yöntem kullanmalıdır. Bu amaçla aile hekimlerine baş vurmaları omların yardımını almaları daha yerinde olur. En azından kondom kullanmak hem bulaşıcı hastalık hem de gebelikten korunmak için çok daha emin ve sakıncasız bir yol.

Kadınlardan bazıları adet kanamasından sonra döl yolununda kalan kanı temizlemek için, döl yolunu yıkıyorlar. Bu döl yolunu yıkamanın en zararlı olanı,. Çünkü adet kanaması sırasında, kanın rahimden boşalabilmesi için rahim ağzı da açık oluyor . Dolayısı ile döl yoluna verilen sudaki mikroplar rahim içine kadar ulaşarak daha tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor.

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEMELİ
Döl yatağı yıkamanın diğer nedenlerinden biri de döl yolu akıntılardan ve kokularından arınmak. Bu da çok zararlı bir yıkama zamanı ve gerekçesi. Çünkü döl yolu akıntısı ya da kötü koku var ise, burada iltihap var demektir bu durumda döl yolunu yıkanmak daha da sakıncalıdır. İltahabı yayar ve ağırlaştırır. Bu durumda döl yatağını yıkamaktan çare ummak yerine gecikmeden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Döl yolu temizliği amacı ile satılan eriyikler hekim önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Döl yolunu temizlemenin en güvenli yolu onun kendi kendini temizlemesine fırsat verilmesidir.

Hangi amaçla olur ise olsun döl yolunun su veya başka bir sıvı ile yıkanması döl yolunun kimyasal yapı ve dengesini bozuyor. Döl yolunun kimyasal yapısı ise bulaşıcı hastalıklar açısından son derece önemlidir. Bu yapı bozululur ve döl yolunun kendi kendini koruma meknizması bozulmuş oluyor. Buna ilaveten döl yolu yıkama sırasında buraya mikrop taşınmış oluyor. Bu iki faktör birleşince döl yolunun iltihaplanması kolaylaşmış hatta kaçınılmaz oluyor. Bu iltihap rahim ağzı ve içine hatta tüplere ulaşarak çok ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Tüm araştırmalar sık sık veya düzenli olarak döl yolunu yıkayan kadınlarda üreme organları iltihaplarının %70-80 oranında daha sık görüldüğünü gösteriyor. Düzenli. Bu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmez ise hayati tehlike yaratabiliyor ve kısırlığa neden olabiliyor.

Döl yolunu yıkamanın sakıncası saadece enfeksiyon ya da istemsiz gebelik ile de sınırlı değil. Döl yolunu uzun yıllar ve sık sık yıkayanlarda rahim ağzı(serviks) kanseri oluşumunun daha sık olduğu biliniyor. Bu nedenle de kadınlar her ne nedenle olursa olsun döl yataklarını yıkamamalıdırlar.
Prof.Dr.Recep Akdur
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı

Son Yazılar