17 Ağustos 2013 Cumartesi

Ayak Ve Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı Tırnak Bakımı Nasıl Yapılmalı Ayak Bakımı Nasıl Yapılır

Ayak Ve Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı Tırnak Bakımı Nasıl Yapılmalı Ayak Bakımı Nasıl Yapılır, Ayak ve Tırnak Bakımı, ayak bakımı nasıl olmalıdır, ayak kokusu tedavisi, ayak kokusu sebebleri, ayakkabı seçimi nasıl olmalı, ayak sağlığı nedir, ayak banyosu, ayak bakımı tedavisi, tırnak batması
tırnak sorunu, tırnak bakımı nasıl yapılmalıdır, tırnak bakımı nasıl yapılmalı, ayak bakımı nasıl yapılmalı, tırnak nasıl uzatılır, evde tırnak bakımı nasıl yapılır, el tırnak bakımı nasıl olmalı

Ayak ve Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı
Günün büyük bir kısmının ayakta, yürüyerek ya da bir yere yetişebilmek için koşarak geçirildiği düşünüldüğünde ayak sağlığının önemi daha iyi anlaşılabilmektedir. Hareketsizlik, aşırı kilo, yaz aylarına uygun olmayan ayakkabı seçimleri ve bazı kronik hastalıklar ayak sağlığını olumsuz etkilemektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Dermotoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Hande Ulusal, ayak ve tırnak sağlığı hakkında bilgi verdi.

Düzenli ayak muayenesi çok önemli
Bütün vücudun yükünü taşıyan ayaklar oldukça kompleks bir yapıya sahiptir. Ayağın kas, kemik, eklem ve tırnak yapısından kaynaklanan hastalıkları olduğu gibi diyabet, atardamar ve toplardamar bozuklukları, nörolojik ve romatizmal hastalıklar gibi sistemik bazı hastalıklara ait bulgular da ilk olarak ayakta ortaya çıkabilir. Deri ve tırnak ile ilgili olarak egzema, nasır, mantar, sedef hastalığı, liken gibi hastalıkların belirtilerine rastlanabilir. Düzenli olarak ayak muayenesi ve ayak bakımı ile birçok sorun daha ortaya çıkmadan çözülebilir. Şeker hastalığı ve dolaşım bozukluğu olan kişilerde deri beslenmesinin bozulması nedeniyle travma ile kolay yara açılabileceği ve yara iyileşmesinin gecikebileceği göz önüne alınarak, bu kişilere travmadan korunmaları konusunda eğitim verilmektedir.

Havaların ısınması ile birlikte mantar enfeksiyonlarına dikkat!
Mantar enfeksiyonları, ayak parmak aralarında beyazlaşma, ayak tabanında kızarıklık ve pullanma şeklinde belirti verebilirken tırnaklarda sarı siyah renk değişimi ve kalınlaşma olarak ortaya çıkabilir. Özellikle yazın havuz gibi ortak alanların kullanılmasından dolayı mutlaka öncesinde tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda erizipel (yılancık) gibi bir takım bakteriyel enfeksiyonlara da giriş kapısı oluşturabilmektedir. Ayaklar kuru tutularak, pamuklu çoraplar tercih edilerek ve aynı ayakkabıyı birer gün arayla giyerek mantar oluşumu engellenebilir.

Nasır oluşumunu engellemek için rahat ayakkabıları seçin
Ayakta görülen bir diğer önemli problem nasırlardır. Nasırlar kemik çıkıntıları veya basınç noktaları üzerindeki deri kalınlaşmalarıdır. Nasırlar ayak kenarlarında, tabanlarında veya ayak sırtlarında olabilir. Nasırdan korunmak için çok yüksek olmayan ve geniş burunlu ayakkabılar tercih etmek, düzenli olarak ayak bakım kremlerini uygulamak, kemik çıkıntısı olan alanlara destekleyici malzemeler kullanmak faydalı olmaktadır. Tedavide lokal olarak uygulanan nasırı eritici etkisi olan ilaçlar ya da "kriyoterapi" denilen sıvı azot ile dondurma tedavisi uygulanabilir.

Ayak tırnaklarını keserken dikkat
Batık tırnak; tırnağın çevresindeki derinin içine gömülü olduğu zaman zaman ağrılı olabilen bir durumdur. Tırnağı batığı kişilere oldukça rahatsızlık verebilmektedir. Batık yerinde enfeksiyon gelişmişse; kızarıklık ve akıntı da görülebilir. Başparmakta daha sık oluşmaktadır. Kan dolaşımı bozukluğu, sistemik hastalıklar, diyabet ve ayak iskelet anormalliklerinde sık görülür. Tırnağın yanlış kesilmesi, travma ve uygun olmayan ayakkabı kullanımı tabloya sebep olabilir. Tedavide öncelikle bakteriyel enfeksiyon eşlik ediyorsa antibiyotik kullanımı, lokal antibiyotik tedavisi, tırnakta mantar enfeksiyonu varsa onun tedavisi yapılmaktadır. Eğer batık çok şiddetli ise; cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda "tırnak teli uygulaması" etkili bir çözüm olabilmektedir. Ayrıca, genel olarak ayak tırnaklarını keserken küt bir şekilde kesmeye özen göstermelive tırnağın uçtaki beyaz kısmı 1-2 mm olarak gözükecek kadar kesilmelidir.

Son Yazılar